TV-programmet Top Gear

Top Gear är ett program om bilar

På sistone har det stormat kring världens mest populära tv-program om bilar. Förra året tvingades den långvariga programledartrion för Top Gear bort efter att den frispråkige och hetlevrade Jeremy Clarkson slagit till en producent. För att rädda sitt mest lönsamma program var cheferna på BBC tvungna att snabbt hitta en ny lösning. Därför meddelade man snart att Top Gear skulle fortsätta med en helt ny uppsättning programledare. Bland dessa fanns radiojournalisten Chris Evans och den gamla Vänner-stjärnan Matt LeBlanc. Det skulle dock visa sig vara lättare sagt än gjort att börja på en ny kula…

Ett annat mycket populärt program om motorvärlden är webb-TV programmet Hamnen som handlar om båtar och båtliv. I programmet testar programledarna olika segel- och motorbåtar. Det är alltså det ultimata programmet för båtintresserade!

Top Gear i begynnelsen

När programmet började sändas 1977 var det egentligen något helt annat. På den tiden, och under lång tid framöver, var Top Gear mer av ett nyhetsmagasin för motorintresserade: sobert, informativt, och något fyrkantigt. Programledarna rapporterade om saker som vägsäkerhet, trafikpolitik och försäkringspremier, och utöver det fick de provköra och recensera de senaste bilmodellerna. Programmet kom snart att ses som en av Storbritanniens mest pålitliga auktoriteter på sitt område. Ändå var det först i början av 2000-talet som programmet blev det fenomen vi är bekanta med i dag.

Under nittiotalet fick programmet ständigt mer inslag av underhållning. En del av detta berodde på motorjournalisten Jeremy Clarkson, som började på Top Gear 1988. Med sin mer humoristiska framtoning och en talang för minnesvärda uttalanden blev Clarkson snart den mest populära programledaren programmet någonsin haft. Det hindrade dock inte tittarsiffrorna från att sjunka stadigt under hela nittiotalet, men det gav en vink om vad programmet skulle komma att bli. När programmet fick en nystart 2002 var det med just Clarkson som galjonsfigur.

Programmet under Clarkson

Tillsammans med James May och Richard Hammond gjorde Clarkson sin nya version av programmet till ett mer renodlat underhållningsprogram. Varje avsnitt av Top Gear skulle nu ha en kändisgäst som fick köra ett rallyvarv i en ”rimligt prissatt bil”. Recensionerna pepprades med vitsar och dramatisk musik, och nyhetssammanfattningen fick också mer drag av ståuppmonolog. Dessutom kretsade avsnitten allt oftare kring storslagna, komiska eller bisarra utmaningar, som till exempel att låta programledarna bygga sina egna husbilar. Detta skulle visa sig vara ett framgångsrecept.

Under den här perioden blev programmet världens mest sedda faktaprogram. BBC sålde Top Gear till en mängd olika länder och gjorde det till bolagets mest lönsamma produktion. Men under Clarkson-eran hamnade programmet samtidigt ofta i blåsväder. Alla uppskattade inte Clarksons skämtlynne, inte minst när han gjorde sig lustig på bekostnad av andra kulturer. Trion anklagades också för att ha en machostil och uppmuntra till vårdslös körning. Länge viftade BBC och programledarna bort kritiken, ända tills Clarkson utan tvekan gick över gränsen.

Ett turbulent år

Det var efter en lång inspelningsdag som Clarkson tappade fattningen och gick till fysiskt angrepp mot en producent. Efter en kritikstorm fattade BBC till slut beslutet att sparka honom från Top Gear, och Hammond och May följde honom strax därpå. Det senaste året har BBC försökt nylansera programmet, men resultaten har varit blandade och tittarsiffrorna sviktande. För bara några veckor sedan meddelade Chris Evans att han inte återvänder nästa säsong. Nu är frågan vad som kommer att hända med världens mest populära bilprogram.