Kända bilmärken

Det finns många kända bilmärken i världen. Ett av de kanske mest berömda är Ford som grundades 1903 i USA och var först med att införa löpandebandprincipen vid tillverkning av sina bilar. Andra kända bilmärken är Toyota och Volkswagen. Toyota är känt för att ha utvecklat sitt ”Toyota Production System”, vilket skapar bilar av hög kvalitet. En annan stor biltillverkare är General Motors som har kända märken som Opel, Cadillac och Vauxhall under sitt paraply. Honda är även det ett av de största bilföretagen. Sedan har vi såklart nykomlingen Tesla som är den senaste aktören att slå igenom på världsmarknaden.

De bilmärken som är vanligast förekommande inom rally är bland annat Porsche, Mercedes, Citroen och Audi för att nämna några. Att tävla med fordon blir allt mer populärt och formelbilracing såsom Formel 1 lockar en miljonpublik varje år.

Bilmärken med starka varumärken

Bilmärken från USA

Två stora bilmärken från USA är Ford och General Motors. General Motors grundades 1908 i Michigan och kontrollerade då bilmärkena McLaughlin Car Company och Buick. På den tiden fanns det knappt 8000 bilar i USA. 1911 grundades även bolaget Chevrolet som sedan skulle tas över av General Motors. 1902 grundades Ford Motor Company av Henry Ford, som då var 39 år gammal. Företaget kom att bli ett av världens största familjekontrollerade företag, vilket det har hållit sig i över 100 år.
Det finns dock fler intressanta bilmärken från USA än dessa. En ny uppstickare är Tesla som tillverkar eldrivna bilar med läcker design. Den första bilen de tillverkade var en eldriven sportmodell. Det går inte heller att prata om Tesla utan att även nämna dess grundare och VD Elon Musk. Han är en entreprenör av rang och har varit med om att starta företag som Paypal, SpaceX, Tesla och Solar City. Tesla har gjort sig känt för att använda många små batterier i bilarna i stället för ett stort batteri som andra tillverkare använder sig av.

Bilmärken från Asien

Det finns fyra stora asiatiska bilmärken. Dessa är Toyota, Honda, Hyundai och Nissan. Toyota är en japansk tillverkare som grundades 1933 efter att Japan varit i krig med Kina och var tvungna att bygga sina bilar i Japan i stället för att kunna importera dem. De åkte då runt i Europa och USA för att lära sig hur man tillverkade bilar där. Under 1960-talet expanderade verksamheten och i slutet av årtiondet hade Toyota producerat sin miljonte bil och samtidigt påbörjat sin etablering i Europa och USA.
Övriga stora bilmärken från Asien är Honda, Nissan och Hyundai. Honda grundades i Japan 1937 av Soichiro Honda som hade ett stort intresse av att göra om bilar till sportbilar och sedan tävla med dem. 1963 tillverkade de sin första bil. Även Nissan kommer från Japan; företaget grundades 1934 och året efter började de exportera bilar till resten av Asien samt Central- och Sydamerika. Hyundai är ett koreanskt företag som tillverkat bilar sedan 1968 och även är delägare i Kia Motors. Tillsammans är de världens femte största biltillverkare.

Bilindustrin – en global marknad med många stora aktörer

Få industrier har ett så pass globalt omfång som bilindustrin; de flesta världsdelar har minst ett märke som alla känner till. I Nordamerika etablerade sig Ford och General Motors tidigt och är än i dag två av USA:s största bilmärken. Dessutom är Tesla, grundat av superentreprenören Elon Musk, en spännande nykomling. I Europa var tyska Volkswagen en tidig aktör som fortfarande är stor på marknaden medan Asiens bilindustri domineras av japanska Toyota, Honda och Nissan samt koreanska Hyundai, som även är delägare i Kia Motors.