Att tänka på med bilhandlare

När du ska handla en bil genom en bilhandlare är det viktigt att du ser efter om de har MRF-märkning. Förkortningen står för Motorbranschens riksförbund. För de bilhandlare som är medlemmar ställs det höga krav från organisationen, allt för att du som konsument ska känna dig trygg. Vill du reklamera ditt köp senare så följer de firmor som är anslutna till MRF den Allmänna reklamationsnämndens beslut. Om du köper begagnat får du även en MRF-besiktning. Det är ett tryggt sätt att köpa bil som gör att du kan känna dig säkrare.

Bilhandlare ger mer trygghet

Alla bilhandlare måste följa konsumentköplagen. Konsumentköplagen styr vad som kan betraktas som fel på bilen. I realiteten innebär lagen följande: om din bil visar sig ha ett fel inom sex månader efter ditt köp så räknas det som att felet var där vid köpet. Det är då upp till säljaren att bevisa att denne sålde bilen i gott skick. Alla bilar som är värda mer än trettiotusen kronor är varudeklarerade, vilket innebär att de flesta detaljerna har gåtts igenom och dokumenterats innan köp.

Bilhandlare kan hjälpa dig med en trygg bilaffär

Har bilen dessutom gått mer än 1000 km så måste varudeklarationen vara fullgod och bilen ha gått igenom en provkörning. All information angående resultatet ska vara fullt synlig och din bilhandlare ska ge dig dessa handlingar vid köpet. Det är generellt säkrare att köpa både nya och begagnade bilar hos en registrerad bilhandel. För att vara helt på den säkra sidan ska du se efter så att de har MRF-märket uppklistrat på dörren innan du bestämmer dig för att handla genom dem. Det är dock fler saker som du bör tänka på innan du går igenom med ditt bilköp.

Tänk långsiktigt när du köper bil

Först måste du fundera på vad det är för slags bil du egentligen behöver. Tänk långsiktigt eftersom familjeförhållanden kan ändras hastigt. Du kanske trånar efter en sportbil nu men inom några år så kanske du behöver en praktisk familjebil istället. Gör en undersökning av prisnivån på marknaden för den typ av bil som du har tänkt dig. Det finns bra internetsidor till det syftet. När du har bestämt dig för en bil ska du alltid provköra den hos din bilhandlare.

Du bör alltid se efter om det finns några repor i lacken eller synliga bucklor. Gå även igenom servicehistoriken med din bilhandlare och se till att bilen har servats regelbundet. Du ska alltid kolla igenom papperna som kommer med bilen så att informationen överensstämmer med verkligheten. Det måste vara en person med ställningsfullmakt som skriver på köpekontraktet. Om du ska skaffa finansiering för bilen är det viktigt att gå igenom återbetalningsplanen och se till att du kommer att kunna följa den.

Saker att göra innan köpet

När man har bestämt sig för att investera i en ny bil så finns det mycket att tänka på. Först och främst ska man fundera ut vilken sorts bil som man vill köpa, sen är det dags att titta efter en bilhandlare. Det är viktigt att välja med omsorg, då du vill ha de bästa villkoren om något skulle hända din nya bil. Om du använder dig av en firma som är ansluten till MRF (Motorbranschens riksförbund) så kan du vara säker på att de följer Allmänna reklamationsnämndens regler. Se alltid till att provköra bilen innan du köper den.